U bent hier:

Kunstendag voor kinderen: 7 tips

Kunstendag voor Kinderen

Kunstendag voor kinderen: 7 tips

Op zondag 17 november zijn kinderen baas, want dan mogen ze op wel 300 plekken in heel Vlaanderen proeven van alle soorten kunst. We pikken er zeven knotsgekke activiteiten uit.


1. Smoelen trekken in het FOMU

Ideale opwarming voor een dag vol kunst en geknutsel: een potje yoga. In het fotomuseum kan je beide zelfs combineren: adem in, adem uit, rek en strek tussen de kunstwerken, en je bent binnen de kortste keren helemaal zen. Helemaal klaar om aan de rest van de dag te beginnen! 

Nog te beleven in het FOMU: een magische wunderkammer en een stevige dosis smoelentrekkerij. 

 

2. Oorlog voeren in de schouwburg

De Leuvense Schouwburg viert Kunstendag voor Kinderen met een bijzonder stukje theater: Oorlog (6+) buigt zich over het gegeven - welja - oorlog. Drie spelers barsten los en slaan zich door veldslag na veldslag, de ene nog absurder dan de andere.

Na de voorstelling mag je bovendien zelf aan de slag. Bouw je eigen gekke kettingreactie: een autootje rijdt van een helling en duwt tegen een balletje, dat een flesje water omstoot, dat leegloopt in een bakje ... 

 

3. Dansen en zingen in het Concertgebouw 

Het Concertgebouw van Brugge verandert tijdens Kunstendag voor Kinderen in een grote muziekspeeltuin. Een swingende jazzband laat de kinderen zingen en dansen, aan een knutseltafel worden de gekste muziekinstrumenten gefabriceerd en een dansduo staat paraat om je hun beste pasjes aan te leren. 

 

4. Mosselen eten in het M HKA

In het M HKA in Antwerpen laat je je tijdens een kook- en (vooral) eetworkshop inspireren door de werken van Marcel Broothaers. Mosselen, frieten, eieren ... zijn lievelingseten! 

Bovendien kan je in het M HKA ook met je allerkleinste kunstenaar terecht, bijvoorbeeld voor een peuterrondleiding of een workshop kleuterpoëzie. 

 

5. Knutselen en verzamelen in Het Bos

In het creatieve laborratorium van Het Bos mag je aan de slag met de bijzondere collectie van Jaap Kruithof, een meneer die heel erg hield van verzamelen. Hij verzamelde meer dan 10.000 dingen in totaal, van drukstempels over kappersgerei tot fossielen. Met meetlatten microscoopcamera's en blauwdrukpapier mag jij op ontdekking in het bijzondere allegaartje. 

 

6. Dromen over poephaar in Aalst

Sommige voorstellingen hebben aan hun titel voldoende om publiek te lokken: zo ook Operaar poephaar. Dat is een opera over Dirk, die droomt over poephaar. Maar wanneer hij wakker wordt blijkt zijn droom werkelijkheid te zijn... Wekenlang gegiechel verzekerd! Mocht er iemand nog niet overtuigd zijn: er zijn ook glittertattoo's. 

 

7. Rondjes draaien in het Kaaitheater

In het Brusselse Kaaitheater word je door twee professionele soefimeesters omgetoverd tot een volleerd Derwisjdanser. Dat is een wervelende en symbolische dans, met als belangrijkste pasje: heel veel rondjes draaien. En snel. 

En terwijl jij vrolijk rondtolt, nestelen de grote mensen zich met een gerust hart in het theater voor een prachtige voorstelling

 

Zin gekregen om mee te doen met het kunstige kinderfeest? Kijk dan snel wat er in jouw buurt te beleven valt op Kunstendag voor Kinderen

 

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en je ontvangt op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is

Alle activiteiten op de Kunstendag voor Kinderen

8+

Van 8 juli 2020 tot 31 oktober 2020

DADA 2020

Meulebeke, OC Vondel

  • Cursus of workshop

2+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Samen dansen! 2x / dansstudio Arabesque (vanaf 2 jaar)

Deurne (Antwerpen), Dansstudio Arabesque

  • Sportactiviteit

6+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Whoopie en het toverpotlood / Tom Schoonooghe (6 tot 12 jaar)

Kuringen (Hasselt), Bibliotheek Hasselt Limburg - vestiging Kuringen

  • Cursus of workshop6+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Boer Dandy gaat naar de Maan / VONK & Zonen met Andy Fierens (vanaf 6 jaar)

Merksem, Cultuurcentrum Merksem

  • Theatervoorstelling

6+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Workshop bij voorstelling RITA / Tuning People (6 tot 8 jaar)

Mortsel, AMWD Mortsel-Kontich

  • Cursus of workshop

3+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Pjotr en de Wolfski / DE MAAN (vanaf 3 jaar)

Beveren-Waas, Ter Vesten

  • Theatervoorstelling

8+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Marona / Anca Damian (vanaf 8 jaar)

Heist-op-den-Berg, CC Zwaneberg

  • Film

6+

zondag 15 november 2020

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Breakdance / MetX - Urban Center (vanaf 6 jaar)

Brussel, Urban Center Brussel

  • Cursus of workshop

Bekijk meer tips

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips