U bent hier:

Mechelen met kinderen: verrassende citytrip

Mechelen met kinderen: verrassende citytrip

Mechelen met kinderen: verrassende citytrip

Mechelen is eigenlijk één grote speeltuin. Er valt vanalles te beleven voor kleine avonturiers, wetenschappers, dierenvrienden en speelvogels. Ontdek het zelf - we helpen je alvast op weg met de meest kindvriendelijke activiteiten.


De stad verkennen

Twee speelse wandelroutes sturen je met de hele familie kriskras door het centrum, onder de naam ‘Mechelen stuurt je stappen’. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is een beestige ontdekkingstocht en ‘Met Natte Voeten’ is een avontuurlijke wandeling voor waterratten. Met het Grote Plan nemen kleine padvinders zelf het voortouw.

Een kindvriendelijke kunstroute leidt je langs tien kleurrijk bestickerde elektriciteitskasten. Zo kan je kunst ontdekken die je meestal alleen in een museum vindt. 

 

Klimmen en klauteren

Met elk van de meer dan 500 trappen van de Sint-Romboutstoren ontdek je 500 jaar Mechelse geschiedenis. In de torenkamers kom je misschien wel de torenwachter of stadsbeiaardier tegen ... Bovenop de toren kijk je door de glazen vloer naar de kleine mensjes beneden. Kriebels in de buik!

Tip: begin je uitstap met deze beklimming. Je kan bijna overal in de stad de toren zien - heel leuk om 'm dus telkens weer te zoeken en zien hoe hoog je geklommen hebt.

Als je door het centrum wandelt, kom je bovendien overal spelprikkels tegen: je kan er ravotten, klimmen, hangen, zitten en rusten. Wie spurt het snelst door het labyrint aan de Sint-Katelijnekerk? Wie klimt het hoogst op de XXL-pop aan de Sint-Romboutstoren

We konden zelfs even op de Dijle wandelen en dat vonden de kinderen super. We zijn opnieuw tot de conclusie gekomen dat Mechelen echt een geweldige (kinder)stad is.

Mama Vicky over 'Mechelen stuurt je stappen'

Weetjes smullen in een kindvriendelijk museum

 • Technopolis is ook een speeltuin, maar dan een voor kleine (en iets grotere) professoren. Fiets in de lucht, zet zelf een vliegtuig aan de grond of maak muziek met een teenslipper. Steek zelf de handen uit de mouwen met allerlei gekke proefjes en spannende experimenten. 
 • Kazerne Dossin stuurt je op een interactief belevingsparcours. Gewapend met een bosje sleutels ga je op zoek naar kistjes in het museum. Zo ontdek je stap voor stap het bijzondere verhaal van Simon, die kon ontsnappen aan deportatie naar Auschwitz.
 • Hiëronymus verwelkomt je als bijzondere gast in zijn paleis in het Hof van Busleyden. Zestien mysterieuze gouden kubussen vormen de rode draad doorheen het spannende familieparcours. Maak met staafpoppetjes een schaduwspel, speel met het hele gezin een gezelschapsspel over machtsstrategieën of maak je eigen fabeldier.
 • Het Speelgoedmuseum heeft een van de meest uitgebreide speelgoedcollecties van Europa, uit alle hoeken van de wereld. Speel je mee?

Tip: met een museumpas op zak lopen ook volwassenen gratis binnen in zowel Kazerne Dossin als Hof van Busleyden.

De kinderen maakten glibberwormen, tilden een auto op, namen een DNA-staal af ... We hadden tijd te kort om alles te zien. We komen zeker nog eens terug!

Mama Anne over Technopolis

Ravotten in het groen

Wie zegt dat een stad alleen maar grijs is? Zeker niet iemand die die al in Mechelen is geweest.

Want vlak buiten de stad ligt Planckendael - deze prachtige zoo hoeven we ongetwijfeld niet meer voor te stellen. Je hopt er van het ene continent naar het andere en ontmoet klepperende ooievaars, gracieuze giraffen en natuurlijk de sympathieke olifantenfamilie. Ook de heerlijke speeltuin is een niet te ontkennen troef.

De Kruidtuin is dan weer het mooiste en leukste park in hartje Mechelen. Vijvers, eeuwenoude boomreuzen, een echte kruidentuin met maar liefst 250 soorten en een fantastische speeltuin. Even buiten het centrum vind je Domein Tivoli, waar de kinderboerderij - met knuffelhoek! - een absolute aanrader is. 

 

Betoverende verhalen kijken

Sluit je citytrip af met een verwonderende voorstelling in Beeldsmederij De Maan. Hun visueel theater wil je raken, verrassen, fascineren, verwonderen of doen nadenken. En liefst dat allemaal tegelijk. 

 

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en je ontvangt op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is. 

Alle activiteiten in Mechelen

ZOO Planckendael

142 beoordelingen

Muizen (Mechelen), ZOO Planckendael

 • Recreatiedomein of centrum

4+

Bezoek Technopolis

137 beoordelingen

Mechelen, Technopolis

 • Tentoonstelling

3+

Speelgoedmuseum Mechelen - voor kinderen

25 beoordelingen

Mechelen, Speelgoedmuseum Mechelen

 • Tentoonstelling

3+

Domein Tivoli

20 beoordelingen

Mechelen, Natuureducatief Centrum Tivoli

 • Recreatiedomein of centrum

Vrijbroekpark

11 beoordelingen

Mechelen, Vrijbroekpark

 • Recreatiedomein of centrum

UGC Cinema's Mechelen

6 beoordelingen

Mechelen, UGC Cinema's Mechelen

 • Film

Kruidtuin

5 beoordelingen

Mechelen, Kruidtuin Mechelen

 • Park of tuin

Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker

4 beoordelingen

Mechelen, Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker

 • Recreatiedomein of centrum

6+

Gouden Kubussenparcours voor gezinnen

3 beoordelingen

Mechelen, Museum Hof van Busleyden

 • Fiets- of wandelroute

8+

Mechelen stuurt je stappen...van Arend tot Zwaluw

2 beoordelingen

Mechelen, UiT in Mechelen

 • Fiets- of wandelroute

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit © guy van grinsven

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit

Op zoek naar een origineel uitstapje met het gezin? Deze zes adembenemende plekken moet je absoluut ontdekken.

Op Citytrip naar Gent met de kinderen

Op Citytrip naar Gent met de kinderen

Citytripje gepland? Laat je eens op sleeptouw nemen door de kinderen. En trek naar Gent, want daar valt voor werkelijk iedereen iets te beleven - zelfs voor wie geen neuzen lust.

Wat te doen aan zee bij regenweer?

Wat te doen aan zee bij regenweer?

Plannen voor een familieweekend aan zee, maar het weer zit niet mee? Geen paniek: de Kust is ook bij regenweer een must. En wel om deze vijf redenen.

Op citytrip naar Brugge met de kinderen

Op citytrip naar Brugge met de kinderen

Een uitstapje naar Brugge gepland, maar geen idee waar te beginnen? Geen probleem, wij hebben een to-dolijstje opgesteld met de vijf leukste activiteiten voor kinderen. Van tijdreizen tot frietjes smullen!

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips