U bent hier:

Naar een museum met een kleuter

Naar een museum met een kleuter

Naar een museum met een kleuter

Papa Karel bezocht voor het eerst een museum met zijn driejarige zoon. Een machtig gebouw, enorme schilderijen en een tekentafel. Voor een kleine jongen is er heel wat te zien in het Gentse MSK.


Op een zonnige herfstmiddag trek ik met mijn driejarige zoon naar Gent. Ik kocht mezelf een museumpas. En die abonnementsformule daagt me zo te zien uit om een museum te bezoeken met een kind van drie.

 

Een kleine jongen tussen grootse werken

Via de feeërieke grotten van het Citadelpark wandelen we naar het MSK. Ofte: ‘het grote huis’. We laten ons niet afschrikken door de twee impressionante standbeelden op het dak. “Die leven toch niet, hé papa”, stelt hij mij gerust. Mijn zoon rent meteen de hoofdzaal binnen. Plots staat hij daar als kleine jongen tussen al die grote werken.

Zijn aandacht gaat vliegensvlug naar de tekentafel. Hij gaat meteen aan de slag met de kleurpotloden en maakt er zijn eerste kunstzinnig werkje, getiteld Bos met takken en bloem. Trots hangt hij zijn kunstwerk vervolgens op het bijstaande toonbord. Met drie magneten. Niet meer, niet minder.

Er is geen kinderparcours voorzien, dus ik probeer mijn zoon zelf uit te dagen ook de andere kamers van het grote huis te ontdekken. We tellen lustig het aantal vissen op een doek, gaan op zoek naar een schilderij met een witte vogel en verkiezen de meest boze heer en dame tussen de portretten in de toonzaal.

 

Wegdromen tussen voetbalstruiken

Afsluiten doen we met de prachtige installatie Metafloristiek. De sprookjesachtige planten, takken en voorwerpen nodigen uit om te ontdekken en te dromen. Op kousenvoeten kruipen we op de daarvoor voorziene matrassen. Als snel gaan alle zintuigen aan het werk. Het klotsende waterbed, de verborgen groene diamanten en de gekke voetbalstruik vragen om nader onderzoek.

Na het onderzoek en ondertussen toch al een stevig uur kunst kijken in het MSK, lonkt de speeltuin in het Citadelpark als een ideaal vervolgplan. Misschien is kunst kijken niet het eerste waar je aan denkt als uitstapje met je kleuter. Maar ik ga zeker nog eens op avontuur met mijn museumpas én mijn zoon. De volgende keer kiezen we wel voor een museum met een kinderparcours. 

Reporter: Karel De Rudder, papa van Aiden

Heb je net als ik koudwatervrees? Ga met je museumpas of koppel er een leuke workshop aan, dan heb je ook niet het gevoel dat je voor dat uurtje te veel hebt uitgegeven.

Heb je na het lezen van dit artikel de smaak te pakken?

We maakten een lijstje met 7 expo's die dit najaar een bezoekje met de kinderen waard zijn.

 

Ken je de museumpas al?

Met deze pas kan je zoveel je maar wil musea binnenspringen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ontdek hier hoe dat precies werkt.

Meer inspiratie

6 musea waar kinderen welkom zijn

6 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze zes interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

Op zoek naar iets nieuws om naar uit te kijken, nu de zomer voorbij is en het nieuwe schooljaar is begonnen? Zet dan snel een fijne familievoorstelling in je agenda: dit zijn alvast de zeven voorstellingen waar wij het meest naar uitkijken.

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Met de herfst komen niet alleen knisperende blaadjes en prachtige bossen, maar ook druilerige dagen en eeuwige regen. Thuisblijven? Niks daarvan: Vlieg verzamelt 16 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips