U bent hier:

Naar het museum met je baby of peuter

baby's in het MAS

Naar het museum met je baby of peuter

Wil je met je baby naar het museum, maar bezorgt de gedachte aan de voelgrage handjes van je koter tussen die dure kunst je nu al een paniekaanval? Niet nodig: in deze musea ben je met je baby of peuter meer dan welkom.


Een museum bezoeken, saai? Helemaal niet! Musea verrassen vaak met buggytours, voelopdrachten en spannende verhalen. Ontdek hieronder onze tips voor museumbezoekjes met peuters en kleuters. Al wat oudere kinderen? Ook hier zijn kinderen welkom.

 

1. Op verkenning in het Design Museum

In het Design Museum in Gent is geen enkele bezoeker te jong. Ontleen aan de balie een speeltas en trek met je koter tussen nul en drie naar de collectiepresentatie Het wilde dingmet werk van Maarten Van Severen. Woel door het speeltapijt en ontdek de verschillende vormen en materialen door te stapelen, ordenen, kriebelen en voelen.

 

2. Voelen en ruiken in het M

Ook in het Leuvense Museum M loop je probleemloos binnen met je baby op de arm. Of je rijdt er binnen, want de buggy mag zo mee het museum in (je kan er trouwens ook gratis eentje ontlenen). In het museum zelf mag er op tijd en stond ergens aan gevoeld of geroken worden: leuk voor klein én groot. 

 

3. Mensen en machines in het Industriemuseum

In het Industriemuseum in Gent ga je op pad met een brooddoos vol opdrachten onder de ene arm en je peuter onder de andere. Er zijn verschillende versies van het museumspel, waaronder eentje voor kinderen van anderhalf tot drie jaar oud: luister naar de geluiden van de stoommachines (wie kan ze het beste nabootsen?) en voel aan de verschillende stofjes in de expo. 

 

4. Schattige lieveheersbeestjes in De wereld van Kina

Ook in De wereld van Kina halen baby’s en peuters hun hart op. Dit museum bestaat uit twee verschillende locaties: het Huis en de Tuin. In het Huis bewonderen jullie fonkelende fossielen en gekke dieren en in de Tuin speuren jullie naar elfjes in de Tinkeltuin

 

5. Voelsprieten bij Mu-zee-um

De Oostendse vzw Mu-zee-um organiseert regelmatig labo’s voor de allerkleinsten, vaak in een van de galerijen of musea van de stad. Baby’s en peuters tussen nul en drie jaar mogen dan al hun voelsprieten gebruiken om te spelen, te voelen, te kruipen en te knutselen. En mama en papa pikken meteen hun eigen portie kunst mee.

 

 

Tip: voordelig naar het museum met de museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. En met de museumpas op zak kan ook jij als volwassene voordelig naar binnen: met dat handige kaartje bezoek je meer dan 170 Belgische musea, zo vaak je maar wil.

 

Koop hier je museumpas >

Meer inspiratie

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

Niks zo leuk als een prachtig prentenboek, met bravoure voorgelezen door de schrijver zelf of een andere boekenworm. Ideaal voor het slapengaan - of gewoon de hele dag.

Theater met peuters en kleuters

Theater met peuters en kleuters

Ben je nog op zoek naar een uitstapje met je kleuter of peuter? Wist je dat er prachtige voorstellingen bestaan speciaal voor de allerkleinsten?

Getest: Museum voor Schone Kunsten mét kleuter

Getest: Museum voor Schone Kunsten mét kleuter

Is zo'n museum wel kindvriendelijk? Moeten we dan stil zijn? Papa Karel trok met Aiden (3 jaar) naar het MSK in Gent. Een machtig gebouw, enorme schilderijen en een tekentafel. Voor een kleine jongen is hier heel wat te zien.

Uitstapjes met peuters en kleuters

Uitstapjes met peuters en kleuters

Wat te doen met een peuter of kleuter? We verzamelden de leukste musea, voorstellingen en parken waar ook de allerkleinsten welkom zijn.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips