U bent hier:

Naar Open Monumentendag met kinderen

Open Monumentendag 2019 met kinderen

Naar Open Monumentendag met kinderen

Tijdens Open Monumentendag, op zondag 8 september, gooien honderden monumenten gratis hun deuren open voor iedereen. Wij tippen de vijf spannendste locaties voor kleine curieuzeneuzen.


1.  Voor zeebonken: de Droogdokkensite

Bij Stormkop, op de Antwerpse Droogdokkensite, verander je vandaag in een echte havenwerker. Ga Scheldejutten en smelt het gevonden plastic tot een monumentaal standbeeld, onderneem een safari op de site met een echte schattenjager of conserveer zelf een verlaten stukje droogdok - heb je meteen een moeilijk woord geleerd. 

 

2. Voor hiphoppers: de Sint-Pietersabdij

Abdijen en muziek, ze horen al eeuwenlang bij elkaar. Dat wil gelukkig niet zeggen dat je in de Gentse Sint-Pietersabdij Gregoriaanse gezangen en orgelklanken moet verwachten tijdens Open Monumentendag. Integendeel: vandaag klinkt er hiphop door de gangen van de abdij. Jong dansgeweld neemt de kapittelzaal over om er hun beste moves te tonen, en 's ochtends mogen kinderen zelf aanschuiven voor een dansworkshop. 

 

3. Voor kleine Romeinen: het Pliniuspark

Wist je dat in het Pliniuspark in Tongeren ooit een Romeins aquaduct stond? Tijdens Open Monumentendag kan je er op wandel met een Romeinse kruidendokter, zelf badzout maken of leren meten zoals in de klassieke oudheid. En tijdens een spetterend experiment mag je zelf ook eens water proberen te verplaatsen - zonder knoeien! 

 

4. Voor architecten in spe: Eperon d'Or

Na de Eerste Wereldoorlog had Izegem nieuwe huizen en fabrieken nodig, en dus ontwierpen architecten heel wat nieuwe gebouwen voor de stad. In Eperon d'Or mag je op basis van die oude plannen meebouwen aan een stad van papier. Maak jij een arbeidershuisje of een directeurswoning, of toch liever een fabriek? Vergeet in ieder geval niet om er - op typisch Vlaamse wijze - nog wat koterij achter te plakken. 

 

5. Voor knutselaars: het Gentse Provinciehuis

In het Provinciehuis in Gent kan je zelf een wandtapijt weven, het provinciehuis nabouwen met blokken of een levend schilderij ensceneren. Het is trouwens je laatste kans om deze plek te bezoeken, want het provinciehuis verhuist naar een nieuwe locatie in Gent. 

Alle Open Monumenten voor kinderen

Geen resultaten gevonden.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips