U bent hier:

Op citytrip naar Brussel met kinderen

Op citytrip naar Brussel met kinderen

Op citytrip naar Brussel met kinderen

Onze hoofdstad heeft alles in huis voor een volwaardige citytrip: een (kunst)berg vol kindvriendelijke musea, een reeks stripfiguren op de stadsmuren, verborgen parken mét speeltuinen en wafels, veel wafels.


Ben je nog op zoek naar een origineel familie-uitje? We geven drie redenen waarom Brussel je volgende citytrip moet zijn.

 

1. Brussel bulkt van de musea. 

Op de Kunstberg alleen al vind je er een tiental op een steenworp van elkaar. Van het Magritte Museum tot het Muziekinstrumentenmuseum. Ze hebben stuk voor stuk kindvriendelijke parcours, audiogidsen of zoektochten: soms zelfs inclusief verkleedpartij, zoals in het Coudenbergpaleis.

Wie geïnteresseerd is in het politiek reilen en zeilen van ons land kan het BELvue museum bezoeken, dat tijdens de schoolvakanties vaak leuke speurtochten aanbiedt. En als je echt heel ver terug in de tijd wil, dan doe je elk, maar dan ook élk kind een plezier met een bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen, alias het dinomuseum.

"Ideaal om je kind al spelenderwijs te laten leren. Zeker als hij/zij anders snel afgeleid is. En als ouder leer je ook nog best veel bij."

Mama Kathleen via de bende van Vlieg

2. Er is zelfs een speeltuin in het hartje van de stad.

Nood aan een uitlaatklep na al die musea? Tussen het parlement en het koninklijk paleis ligt het groene Warandepark, inclusief grote speeltuin.

Op een zonnige dag kan je bovendien heerlijk rondstruinen door deze charmante stad. Wat dacht je van een striproute? Al heel wat stripfiguren kregen een prominente plek in het stadslandschap.

Zit het weer niet mee? Brussel heeft voor elk van de 19 gemeenten wel een Gemeenschapscentrum met een fijn kinderaanbod. Maar hét theaterhuis voor het jonge volkje is wel BRONKS, gelegen aan de gezellige Vismarkt.

 

3. Onze hoofdstad heeft niet één, maar twee iconen.

Je kan er niet om heen. Vanop de Grote Markt volg je gewoon de stroom toeristen naar het bekendste zinneke van Brussel. Al blijkt Manneken Pis voor menig Japans toerist teleurstellend klein te zijn in het echt, namelijk een schamele 58 cm. En dan bedoelen we het beeldje in zijn geheel, he!

Het échte icoon van onze hoofdstad is volgens ons het Atomium. Die gigantische zilveren ballen zijn indrukwekkend voor een paar kinderogen. En die ogen worden alleen maar groter wanneer blijkt dat je er ook in kan.

"De lift naar boven vond mijn dochter al spectaculair, want die ging supersnel. Ook de roltrappen vond ze leuk en het uitzicht prachtig mooi. Papa moest haar optillen zodat ze mini-Europa kon zien, maar ook de vele bossen rond de stad.”

Bent en Mette via de Bende van Vlieg

Tip: Voordelig naar musea

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas op zak kan ook jij als volwassene voordelig naar binnen. Met deze pas kan je meer dan 120 Belgische musea bezoeken waaronder het Muziekinstrumentenmuseum, het Coudenbergpaleis en het BELvue museum. 

 

Foto credits: Ondergrondse speurtocht in het Coudenbergpaleis. © Veronique Evrard

Dit kan je doen in Brussel

5+

Museum voor Natuurwetenschappen - paleoLAB

95 beoordelingen

Brussel, Muséum des Sciences Naturelles

  • Tentoonstelling

3+

Atomium - voor kinderen

36 beoordelingen

Laken, Atomium

  • Monument

Train World: Beleef de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

28 beoordelingen

Schaarbeek, Train World

  • Tentoonstelling

5+

Coudenbergpaleis - Zoektocht

14 beoordelingen

Brussel, Coudenbergpaleis

  • Begeleide uitstap of rondleiding

Van 15 april 2016 tot 15 april 2021

Museum Kunst en Geschiedenis- permanente collecties

13 beoordelingen

Brussel, Museum Kunst en Geschiedenis

  • Tentoonstelling

3+

Planetarium Brussel: je venster op het universum

13 beoordelingen

Laken, Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België

  • Tentoonstelling

6+

mim - Muziekinstrumentenmuseum (KMKG) (voor kinderen)

11 beoordelingen

Brussel, mim – Muziekinstrumentenmuseum (KMKG)

  • Tentoonstelling

Autoworld

8 beoordelingen

Brussel, Autoworld

  • Tentoonstelling

3+

Kindermuseum - Elsene

7 beoordelingen

Elsene, Musée des Enfants

  • Tentoonstelling

Mini Europa

7 beoordelingen

Laken, Mini-Europe

  • Thema of pretpark

Bekijk meer tips

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips