U bent hier:

Picknicken in het groen: acht heerlijke plekjes

Picknicken in het groen: acht heerlijke plekjes

Picknicken in het groen: acht heerlijke plekjes

Bestaat er iets vrolijker dan een zomerse picknick met het hele gezin? Vlieg vindt van niet, dus laad snel jullie knapzak vol en trek naar een groen plekje in de stad of op het platteland.


1. Een reuze picknicktafel in Plantentuin Meise

In de Plantentuin kan je aanschuiven aan de langste picknicktafel te wereld vol potten met vergeten groenten en kruiden. Heerlijk om er met je gezin te smullen uit je eigen picknickmand. Of je kan er ook eentje reserveren bij de Oranjerie. 

Tip: de Koning Amaryllo zomerspeurtocht zit inbegrepen in je Plantentuinticket. Met een museumpas bezoek je de plantentuin bovendien gratis.

 

2.  Zelfgemaakte koekjes in Veurne

In het Bakkerijmuseum in Veurne steek je zelf de handen uit de mouwen. Tijdens de workshops leer je koekjes, brood of taart bakken. En je kan vooraf of nadien op zoek naar een schat van Vlieg. Vergeet geen timeslot te reserveren voor je museumbezoek.

Mag het wat meer zijn? Maak van je museumbezoek een leuke daguitstap en combineer met een gezellige picknick in de museumtuin. Museumcafé Patasjoe serveert héérlijke picknickmanden met streekeigen en huisbereid lekkers. 

 

3. Het Arboretum van Kalmthout

Het Arboretum van Kalmthout is een van de grootste planten- en bomenverzamelingen in Europa: als je tussen al die natuurpracht geen geschikt picknickplekje vindt, dan weten wij het ook niet meer. En je hoeft niet eens met boterhammen en fruitsapjes te sleuren, want de Piknikfabrik levert je picknickmand rechtstreeks in het park.

Let wel: als je toch je eigen lunch meebrengt moet je hem opeten op het gezellige tuinterras. 

 

4. De Averegten in Heist-op-den-Berg

Provinciaal domein De Averegten heeft het allemaal: idyllische wandelpaadjes, hectaren bos, een bioboerderij en een gezellige taverne (picknick vergeten?). Je vindt er ook een wandelroute speciaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

De grootste troef? Een fantastische ecologische speeltuin, mét modderpoel om in te ravotten. Vergeet niet de speelkleren in de picknickmand te stoppen ...

We zijn eerst naar het natuurlijk speeldomein geweest: de kinderen hebben zich geweldig geamuseerd met pootje baden, kikkervissen vangen en dammen bouwen. Daarna gezellig gepicknickt op de voorziene picknickweide. Een heerlijke dag in de natuur!

Mama Ellen van de Bende van Vlieg

5. De Kruidtuin in Mechelen

De Mechelse Kruidtuin is een prachtig park vol vijvers, eeuwenoude bomen en heel veel speelplezier. Enkel nog een spelletje frisbee of kubb erbij en jullie zomerse namiddag is compleet! En als de boterhammen nog wat beter afgekruid mochten zijn, dan pluk je gewoon iets uit de kruidentuin - dat merkt vast niemand. 

 

6. De Sint-Pietersabdij in Gent

Wist je dat achter de majestueuze gevels van de Sint-Pietersabdij in Gent een weelderige abdijtuin schuilt? Op een zonnige dag is het er heerlijk picknicken tussen de wijnranken en fruitbomen. En je kan er schatten jagen.

 

7. Meer dan 1000 vijvers in hartje Limburg

De Wijers is een Limburgs natuurgebied met niet minder dan 1.175 vijvers. Gelukkig zijn er nog genoeg droge plekjes om een picknickdekentje te installeren. Met gevulde maag kunnen jullie vervolgens recht door het water fietsen, een uitkijktoren beklimmen, of eens langs de speeltuin van Bokrijk passeren. 

 

8. De tuin van het Kasteel van Gaasbeek 

Ergens tussen de glooiende heuvels van het Pajottenland prijkt het Kasteel van Gaasbeek. Binnenin vind je weelderige kamers, allerlei kunstschatten en als je goed zoekt ook een schat van Vlieg.

Maar vrolijke picknickers moeten vooral in het prachtige kasteelpark zijn: spreid je dekentje uit tussen de kronkelende paadjes en eeuwenoude bomen en struin zeker ook eens door de museumtuin, waar oude groenten- en fruitsoorten groeien.

 


Wist je dat Vlieg de hele zomervakantie lang meer dan 300 schatten verstopt in Vlaanderen en Brussel? Wie een schat vindt, wordt beloond met een klinkende beloning en maakt kans op een familieweekend. Alle info over Schatten van Vlieg vind je hier


Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg.

Meer inspiratie

Jullie 6 favoriete schattenjachten van 2020

Jullie 6 favoriete schattenjachten van 2020

Jullie lieten tijdens de eerste helft van de zomer al massaal enthousiaste berichtjes achter over Schatten van Vlieg. Over deze zoektochten kregen we de meeste reacties op onze website.

Tips voor tijdens een hittegolf

Eerste hulp bij hittegolf

Veel te warm voor een uitstapje? Helemaal niet, want er zijn heel wat mogelijkheden tot verfrissing. Van een plons in een vijver tot een uitstapje onder de grond: met deze vier tips houden jullie het hoofd koel.

Schatten jagen en verkoeling zoeken: 4 tips

Schatten jagen en verkoeling zoeken: 4 tips

Ook voor speurders is het soms even te warm. Maar wist je dat een zoektocht naar een schat van Vlieg net heel verfrissend kan zijn?

Knooppuntfietsen met kinderen

Knooppuntfietsen met kinderen

Samen met Knooppunter gingen we op zoek naar de leukste fietstochten die je gemakkelijk met kinderen en kleinkinderen kan doen.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips