U bent hier:

Picknicken in het groen: acht heerlijke plekjes

Picknicken in het groen - Taxandriamuseum

Picknicken in het groen: acht heerlijke plekjes

Bestaat er iets vrolijker dan een zomerse picknick met het hele gezin? Vlieg vindt van niet, dus laad snel jullie knapzak vol en trek naar een groen plekje in de stad of op het platteland.


 

1. De tuin van het Kasteel van Gaasbeek

Ergens tussen de glooiende heuvels van het Pajottenland prijkt het Kasteel van Gaasbeek. Binnenin vind je weelderige kamers, allerlei kunstschatten en als je goed zoekt ook een Schat van Vlieg. Maar vrolijke picknickers moeten vooral in het prachtige kasteelpark zijn: spreid je dekentje uit tussen de kronkelende paadjes en eeuwenoude bomen en struin zeker ook eens door de museumtuin, waar oude groenten- en fruitsoorten groeien.

 

2. Het Arboretum van Kalmthout

Het Arboretum van Kalmthout is een van de grootste planten- en bomenverzamelingen in Europa: als je tussen al die natuurpracht geen geschikt picknickplekje vindt, dan weten wij het ook niet meer. En je hoeft niet eens met boterhammen en fruitsapjes te sleuren, want de Piknikfabrik levert je picknickmand rechtstreeks in het park.

Let wel: als je toch je eigen lunch meebrengt moet je hem opeten op het gezellige tuinterras. 

 

3. De Kruidtuin in Mechelen

De Mechelse kruidtuin is een prachtig park vol vijvers, eeuwenoude bomen en heel veel speelplezier. Enkel nog een spelletje frisbee of kubb erbij en jullie zomerse namiddag is compleet! En als de boterhammen nog wat beter afgekruid mochten zijn, dan pluk je gewoon iets uit de kruidentuin - dat merkt vast niemand. 

 

4. De Averegten in Heist-op-den-Berg

Provinciaal domein De Averegten heeft het allemaal: idyllische wandelpaadjes, hectaren bos, een bioboerderij en een gezellige taverne (picknick vergeten?). Maar vooral: een fantastische ecologische speeltuin, mét modderpoel om in te ravotten. Verzamel dus vliegensvlug kinderen en huisdieren voor een dagje quality time in het groen - en vergeet niet de speelkleren in de picknickmand te stoppen...

We zijn eerst naar het natuurlijk speeldomein met vijver geweest: de kinderen hebben zich geweldig geamuseerd met pootje baden, kikkervissen vangen en dammen bouwen. Daarna gezellig gepicknickt ook op de voorziene picknickweide. (...) Een heerlijke zonnige dag in de natuur!

Mama Ellen van de Bende van Vlieg

5. De Sint-Pietersabdij in Gent

Wist je dat achter de majestueuze gevels van de Sint-Pietersabdij in Gent een weelderige abdijtuin schuilt? Op een zonnige dag is het er heerlijk picknicken tussen de wijnranken en fruitbomen. 

 

6. De Wijers in Limburg

De Wijers is een Limburgs natuurgebied met niet minder dan 1.175 vijvers. Gelukkig zijn er nog genoeg droge plekjes om een picknickdekentje te installeren. Met gevulde maag kunnen jullie vervolgens recht door het water fietsen, een uitkijktoren beklimmen, of eens langs de speeltuin van Bokrijk passeren. 

 

7.  Het Taxandriamuseum in Turnhout

Het Taxandriamuseum in Turnhout gaat elke dinsdag in augustus extra vroeg open om hongerige picknickers te verwelkomen in de tuin. Tussendoor kan je je amuseren met volksspelen en een ballenkraam, met een kruisboog schieten of op zoek gaan naar de Schat van Vlieg

 

8. Het Josaphatpark in Schaarbeek

Het Josaphatpark bestaat uit 20 hectaren gras, bos en vijver, en is dus niet toevallig het favoriete wandelplekje van veel Brusselaars. Vlei je neer in het gras, laat de kinderen los op de speeltuin en struin achteraf nog eens door het historische gedeelte van het park, of spot de vele beelden van schrijvers en kunstenaars. In de kiosk van het park kan je bovendien een gevulde picknickmand bestellen! 

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips