U bent hier:

Warme winter: 9 leuke activiteiten met kinderen

Warme winter: 9 leuke activiteiten met kinderen

Warme winter: 9 leuke activiteiten met kinderen

Ingeduffeld naar buiten of knus binnenplezier? Dit zijn de leukste tips om met kinderen de winter te vieren. Het goede nieuws: alle activiteiten zijn prima te combineren met warme chocolademelk.


1. Lekker warm in het Gravensteen

Meestal vertandert het Gravensteen in de winter in een magisch Winterwonderkasteel met een overdadige feesttafel vol gasten, een knetterende winterbar en héél veel kerstbomen. Dit jaar moet het iets kleinschaliger, maar gelukkig zijn er geen coronamaatregelen voor kerstversiering.

Dwaal door de (niet meer zo) kille gangen van het kasteel met het hilarische hoorspel van Wouter Deprez in je oren, geniet van de feestmuziek en fonkelende lichtjes, en klim tot boven in de donjon voor een betoverend uitzicht over Gent. 

> Het Gravensteen, nog tot 3 januari prachtig versierd

 

2. Op sprookjestocht in Genk

In Genk lopen deze winter heel wat sprookjesfiguren rond. Ga met je bubbel op wandel in het Molenvijverpark en het Heempark en scan onderweg de QR-codes. Bij elke code hoort een sprookjesachtig filmpje: zo ontmoet je onder andere de Prinses op de erwt, Goudlokje en Alladin. 

Extra spannend: in elk sprookje zit een letter verstopt, en wie het geheime woord kan vinden maakt kans op een leuke prijs. 

> Sprookjestocht, nog tot 3 januari in Genk

 

3. Kerst met Hendrik en Poes

Het Huis van Alijn brengt je alvast in kerstsfeer met een online Kerstspel. Hendrik en Poes (de grappige spookjes van het museum) vertellen boeiende weetjes over Kerst en Nieuwjaar en geven je leuke doe-opdrachten. Verzamel alle puzzelstukjes en maak zo een mooie Raamwens om iedereen die voorbij jouw huis komt een hart onder de riem te steken

> Speel het Online Kerstspel

 

4. Ravotten in het bos

Het bos is de allerbeste speeltuin, zeker voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen ... 

De 7 leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

 

5. Op reis naar de Zuidpool

Mocht de winter nog wel wat kouder? Trek dan naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel (het Dinomuseum voor de vrienden), want daar mag je op expeditie naar Antarctica. Bereid je voor in de kleedkamer van het poolstation en duik vervolgens samen met de zeehonden in de Zuidelijke IJszee, of begeef je op het gladde ijs tussen een kolonie koningspinguïns. 

Ook in de rest van het museum kan je trouwens een winterparcours volgen: ontdek welke dino's, dieren en wetenschappers niet bang zijn van de kou ... 

> Antarctica, nog tot 3 januari in het Museum voor Natuurwetenschappen

 

6. Haal de bioscoop in huis

Een koude, grijze winterdag: geen beter moment om helemaal op te gaan in een goede film. Wegzakken in de zeteltjes van de bioscoop kan nog even niet, en dus haal je de cinema gewoon in huis. Heel wat ontroerende, hilarische en zelfs splinternieuwe kinder- en jeugdfilms bekijk je gezellig online. Staat de popcorn al klaar? 

Wij nestelen ons alvast op de sofa voor De beroemde bereninvasie van Siciliëeen heerlijk ouderwetse tekenfilm over een stel slimme beren die verdwaald raken in mensenland. 

> De mooiste films om thuis te bekijken

   

  7. De ruimte verkennen bij de volkssterrenwacht

  Drie van de zes sterrenwachten in Vlaanderen zijn weer open: je kan er met gigantische telescopen de sterren bewonderen. Ontdek de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Sommige hebben zelfs een indrukwekkend planetarium, waarin je je dankzij 360°-schermen middenin het heelal waant. Je bent - letterlijk - weg van de wereld.

  Planetarium Brussel heeft het grootste scherm van België (links, rechts, voor, achter én boven). Maak van dichtbij een raketlancering mee, vlieg over de oppervlakte van Mars, aanschouw de Aarde vanuit de ruimte en bekijk de ringen van Saturnus van naderbij. 

    

  8. Wandelen voor een frisse neus 

  Zijn we er al? Vergeet het gezeur, tijdens een stadsqueeste of bosmysterie heb je geen seconde de tijd om je te vervelen. Krijg je het koud? Spring behendig rond (of in) de plassen en je krijgt het zo weer warm.

   

  9. Knutselen met takken

  Zowat alle blaadjes zijn intussen van de bomen gedwarreld en de meeste bomen staan er maar kaal bij. Raap op je volgende wandeling een tak van de grond en neem hem mee naar huis: het Industriemuseum leert je hoe je er makkelijk een mooi takweefsel van maakt. 

  > Knutselen met het Industriemuseum 

   

  Zonder zorgen op stap

  • Bij sommige locaties moet je je bezoekje vooraf reserveren.
  • Is het te druk? Keer dan op een rustiger moment terug. 
  • Controleer steeds op voorhand de maatregelen van de locatie die je wil bezoeken. 

  Geef jouw mening over jullie uitstapjes

  Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

  Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

  Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

  Ja, stuur mij wekelijks UiTtips