U bent hier:

Zeven boswandelingen met het gezin

Prachtig toch, de bossen in de herfst. Wandelen in het bos doet altijd deugd, maar tijdens de herfst doen de bossen er nog een kleurrijk schepje bovenop. Wandelen met het hele gezin in een herfstig bos is pure quality time. En zeker op deze zeven plekken.

 

Als je het ons vraag, is de herfst het beste seizoen voor een boswandeling met de kinderen. De lucht is koel, maar nog verre van striemend, de paden zijn niet gevaarlijk glad, maar bestrooid met prachtig bruin-rood tapijt en de zon zet nog een laatste keer wat kracht bij, voordat-ie winters schraal wordt.

Trek dus je wandelschoenen aan en maak met het hele gezin een deugddoende boswandeling. De kinderen komen met blozende wangen (en met vanalles om mee te knutselen) naar huis en jouw batterijen zijn weer helemaal opgeladen. Wandelen in de natuur houdt je gezond, dat is al vaak wetenschappelijk bewezen. En bovendien krijg je er enkele uren familiale quality time bovenop.

Deze 7 plekken nodigen alvast uit voor een fikse namiddag stappen. Vergeet zeker niet je fotogenieke uitstapje voor eeuwig en altijd vast te leggen.

1) Natuurpad Lovenhoek, Vorselaar

Dit pad in Vorselaar werd in 2017 verkozen tot wandeling van het jaar en dat heeft zo zijn redenen. Dit gebied zorgt met zijn gevarieerde, slingerende paadjes langs water voor een wandeling die voor kinderen nooit verveelt.

2) Speelbos Pinbrug, Oud-Turnhout

In het speelbos Pinbrug nabij het bezoekerscentrum De Liereman in Oud-Turnhout kunnen kinderen zich helemaal uitleven. Er liggen niet alleen boomstammetjes klaar om kampen te bouwen, er bevindt zich ook het kleuternatuurleerpad 'het Bos van Bo'.

3) Resterheide, Peer

Limburg een fietsparadijs? Dat dacht je maar. Als je eenmaal met je kroost het Reigerpad hebt afgelegd, laat je die fiestpaden voortaan links liggen en zweer je bij wandelen in de Limburgse bossen. In de Resterheidse bossen speur je naar dierensporen, tokkel je op een reuzexylofoon of bel je met de boomtelefoon. En rij zeker met je kleinste in de kinderwagen over het Lieveheersbeestjespad.

4) 't Enamebos

Een boswandeling combineren met een vleugje cultuur en geschiedenis? Dan zit je in 't Enamebos goed. Niet alleen begint dit oud-middeleeuwse bos aan het Archeologisch Museum en de oude Abdijsite, maar het Enamebos werd in 2002 ook bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een unicum, want voor het eerst werd niet een monument, maar een landschap bekroond. Je loopt hier naast de Riedekensbeek, langs het educatieve wandelpad 'Mariette Tieleman' en over houten knuppelpaden, een halve meter boven de grond, om de begroeiing niet verstoren.

5) Minnebron in het Meerdaalwoud

Dit wist-je-datje zal ervoor zorgen dat je niet kan wachten om je wandelschoenen aan te trekken om naar het uitgestrekte Meerdaalwoud in Heverlee te gaan. Aan de rand van het bos bevindt zich immers de Minnebron waar je je lege bidons kan vullen met zuiver bronwater. Naar het schijnt gebeurden hier ooit wonderen... Vlakbij de bron, tussen de bomen, ligt het mooie 17de eeuwse kapelletje Onze Lieve Vrouw van Steenbergen. En een boogscheut verderop heb je enkele horecazaken waar je je na de wandeling gezellig kan opwarmen.

6) Speuren in de Westhoek

De Westhoek heeft een geweldig initiatief opgezet om kinderen zonder morren de bossen in te krijgen. Ze maakten voor maar liefst 14 bossen speciale speurzoektochtenBasiel en Stijn het vliegend konijn (echt waar!) vermaken de kinderen tijdens het stappen met verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten.

7) Zoniënwoud

Maar de koning van alle bossen in ons land, is wel het Zoniënwoud, met zijn statige beuken. In 2017 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dat zegt genoeg! Dit bos kan je intrekken langs verschillende gemeenten: Tervuren, Oudergem, Ukkel, Overijse, Hoeilaart,... Het is een woud waar je altijd nieuwe plekken blijft ontdekken. Behalve de 'beukenkathedraal', vind je er ook een bosmuseum, een Rood klooster, het Terhulpenkasteel, een fit-o-meter, een arboretum van 470 verschillende boomsoorten, de prachtige Koninklijke Loge, coole buitenspeeltuinen voor verschillende leeftijden en zelfs, tussen de bomen, een hotel om te overnachten. Dus snel! Voor alle bladeren op de grond liggen! Alles over het Zoniënwoud vind je hier.

 

En na het stappen? Een warme chocomelk, natuurlijk!

 

Zin in meer tips in de buitenlucht? Hier zijn 13 leuke wandelingen om te doen met de kinderen in de stad of in de natuur.
Ken je de Speelbossen in Vlaanderen al? Hier vind je ze allemaal.

 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Vlieg. Dan krijg je elke week tips uit jouw buurt in je mailbox.

 

 

 

 

Meer wandelen? Dat doe je hier.
7+

woensdag 21 maart 2018

3D-Citygame-Ghent (sessie voor jongeren)

Gent, AC Portus

 • Cursus of workshop

9+

zaterdag 24 maart 2018

Daniel Bogaertrit

Klerken (Houthulst), Het Heuvelhuis

 • Sportactiviteit

9+

zaterdag 24 maart 2018

Daniel Bogaertrit in Gistel

Gistel, Zaal " ONS HUIS"

 • Sportactiviteit

zaterdag 24 maart 2018

Jogging en gratis paaseieren koers voor de schoolkinderen

Tienen, evenementehal Houtemveld

 • Sportactiviteit

zaterdag 24 maart 2018

Lente-ochtendwandeling

Wijnegem, Marktplein

 • Fiets- of wandelroute

6+

zaterdag 24 maart 2018

Lentewandeling

Westende, Arthur Meyneplein

 • Begeleide uitstap of rondleiding

zondag 25 maart 2018

Gezinswandeling "Ga mee op zoek naar de kippendief"

Lummen, GCOC Oosterhof

 • Fiets- of wandelroute

zondag 25 maart 2018

Gezinsbond: Paasbrunch

Zutendaal, Parochiecentrum

 • Eten en drinken

6+

zondag 25 maart 2018

Ridders in de eendenkooi!

Berlare, Brugsken

 • Begeleide uitstap of rondleiding

3+

zondag 25 maart 2018

Sneukel-verteltocht

Meigem (Deinze), De Sterrebloem, ervaringsgerichte basisschool

 • Fiets- of wandelroute

zondag 25 maart 2018

Paaswandeling

Buggenhout, Parking Buggenhout Bos

 • Fiets- of wandelroute

zondag 25 maart 2018

Waterdorp 'Maxi Mille Liens aan de Zenne'

Brussel, Kinderboerderij van het Maximiliaanpark

 • Kermis of feestelijkheid

zaterdag 31 maart 2018

Paaseierentocht

Malle, Parochiecentrum Sint-Martinus

 • Kermis of feestelijkheid

zaterdag 31 maart 2018

Essense Paasloop en 29e 10 Mijl

Essen, Parochiecentrum Essen-Statie

 • Sportactiviteit

2+

zaterdag 31 maart 2018

Maanlichttocht

Ouwegem (Zingem), VBS Ouwegem

 • Sportactiviteit

3+

zaterdag 31 maart 2018

I.s.m. Gezinsbond

Overijse, GC de Bosuil

 • Fiets- of wandelroute
 • Eten en drinken

3+

Van 28 maart 2018 tot 31 maart 2018

Bâmbôle

Antwerpen, DE Studio/Villanella

 • Theatervoorstelling

1+

zaterdag 31 maart 2018

Paaseierenzoektocht

Wijnegem, Parochiecentrum

 • Sportactiviteit

zaterdag 31 maart 2018

Paaseierenraap Hertsberge

Hertsberge, Zaal 't Bulskampveld

 • Fiets- of wandelroute

zaterdag 31 maart 2018

Paas-wandeltocht

Wontergem, Zaal Terdonk

 • Kermis of feestelijkheid

Bekijk alle activiteiten

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips