U bent hier:

Zeven boswandelingen met het gezin

Zeven boswandelingen met het gezin

Zeven boswandelingen met het gezin

Vrolijk lentefris, met indrukwekkende kleuren in de herfst, verkoelend in de zomer en sprookjesachtig wit in de winter. Elk seizoen is een bos anders. Wandelen met het hele gezin in een bos is pure quality time. En zeker op deze zeven plekken.


Als je het ons vraag, is een boswandeling met de kinderen een van de fijnste dingen om te doen.

Trek dus je wandelschoenen aan en maak met het hele gezin een deugddoende boswandeling. De kinderen komen met blozende wangen (en met vanalles om mee te knutselen) naar huis en jouw batterijen zijn weer helemaal opgeladen. Wandelen in de natuur houdt je gezond. En bovendien krijg je er enkele uren familiale quality time bovenop.

Deze 7 plekken nodigen alvast uit voor een fikse namiddag stappen.

 

1) Natuurpad Lovenhoek, Vorselaar

Het Natuurpad in Vorselaar werd in 2017 verkozen tot wandeling van het jaar en dat heeft zo zijn redenen. Dit gebied zorgt met zijn gevarieerde, slingerende paadjes langs water voor een wandeling die je kinderen nooit verveelt.

2) Speelbos Pinbrug, Oud-Turnhout

In speelbos Pinbrug nabij het bezoekerscentrum De Liereman in Oud-Turnhout kunnen kinderen zich helemaal uitleven. Er liggen niet alleen boomstammetjes klaar om kampen te bouwen, er bevindt zich ook het kleuternatuurleerpad 'het Bos van Bo'.

3) Resterheide, Peer

Limburg een fietsparadijs? Dat dacht je maar. Als je eenmaal met je kroost het Reigerpad hebt afgelegd, laat je die fiestpaden voortaan links liggen en zweer je bij wandelen in de Limburgse bossen. In de Resterheidse bossen speur je naar dierensporen, tokkel je op een reuzexylofoon of bel je met de boomtelefoon. En rij zeker met je kleinste in de kinderwagen over het Lieveheersbeestjespad.

4) 't Enamebos

Een boswandeling combineren met een vleugje cultuur en geschiedenis? Dan zit je in 't Enamebos goed. Niet alleen begint dit oud-middeleeuwse bos aan het Archeologisch Museum en de oude Abdijsite, maar het Enamebos werd in 2002 ook bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Je loopt hier naast de Riedekensbeek, langs het educatieve wandelpad 'Mariette Tieleman' en over houten knuppelpaden, een halve meter boven de grond, om de begroeiing niet te verstoren.

5) Minnebron in het Meerdaalwoud

Dit wist-je-datje zal ervoor zorgen dat je niet kan wachten om je wandelschoenen aan te trekken om naar het uitgestrekte Meerdaalwoud in Heverlee te gaan. Aan de rand van het bos bevindt zich immers de Minnebron waar je je lege bidons kan vullen met zuiver bronwater. Vlakbij de bron, tussen de bomen, ligt het mooie 17de eeuwse kapelletje Onze Lieve Vrouw van Steenbergen. En een boogscheut verderop heb je enkele horecazaken waar je je na de wandeling gezellig kan opwarmen.

6) Speuren in de Westhoek

De Westhoek heeft een geweldig initiatief opgezet om kinderen zonder morren de bossen in te krijgen. Ze maakten voor maar liefst 14 bossen speciale speurzoektochtenBasiel en Stijn het vliegend konijn (echt waar!) vermaken de kinderen tijdens het stappen met verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten.

7) Zoniënwoud

Maar de koning van alle bossen in ons land, is wel het Zoniënwoud, met zijn statige beuken. In 2017 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dat zegt genoeg! Dit bos kan je intrekken langs verschillende gemeenten: Tervuren, Oudergem, Ukkel, Overijse, Hoeilaart,... Het is een woud waar je altijd nieuwe plekken blijft ontdekken. Behalve de 'beukenkathedraal', vind je er ook een bosmuseum, een fit-o-meter, een arboretum van 470 verschillende boomsoorten, de prachtige Koninklijke Loge, coole buitenspeeltuinen voor verschillende leeftijden en zelfs, tussen de bomen, een hotel om te overnachten. 

 

Zin in meer tips in de buitenlucht? Hier zijn 12 leuke wandelingen om te doen met de kinderen in de stad of in de natuur.

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Vlieg. Dan krijg je elke week tips uit jouw buurt in je mailbox. 

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips